YEMEK TARİFLERİ

En Kolay, En Pratik, En Lezzetli Yemek Tarifleri..

Yoğurtlu Dövme (Buğday) Çorbası

Malzemeler

  • 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
  • 1, 5 su bardağı nohut
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Yeterince etsuyu veya su
  • Tuz
  • Kuru nane
  • Kırmızıbiber

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı un (tepeleme)
  • 1 yumurta sarısı

Yoğurtlu Dövme Çorbası Yapılışı

Çorbamızı yapacağınız zaman aşurelik buğdayı ve nohutu bir kaç kez yıkayıp akşamdan ıslatın. Ertesi gün düdüklü tenceremize buğdayı ve nohutu koyup 5 su bardağı su ile yumuşayana kadar pişirelim. Bir kabın içine yoğurdu, unu, yumurtayı koyup çorbadan aldığımız 1-2 kepçe su ile hızlıca çırpalım ki yoğurt kesilmesin. Bu işlemi terbiyemiz ılıyana kadar yapın ve yavaş yavaş çorbanın içine karıştıra karıştıra dökün. Ayrı bir tavada tereyağını, naneyi ve kırmızı biberi yakıp çorbamıza dökelim. 1 taşım kaynatıp tuzunu da ilave ettikten sonra çorbamız hazır. Afiyet olsun.

Akçaabat Köftesi

Malzemeler

  • 1 buçuk kilo yağsız dana kıyma
  • 300 gram çember yağı (iç yağ) (isteğe bağlı)
  • 6-7 diş sarımsak
  • 300 gram bayat ekmek
  • Yarım çay bardağı sade maden suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Karabiber

Akçaabat Köftesi Yapılışı

Kıyma ve yağı kıyma makinesinde çektiriyoruz. Ekmek ve soyduğumuz sarımsakları kıymaya ekleyerek ikinci defa makinede çektiriyoruz. Malzememizi mermer bir tezgahın üzerinde 15 dakika kadar eze eze yoğuruyoruz. Tam kıvamına gelme aşamasında köftemizin yumuşak olması için yarım çay bardağı sade maden suyu ekliyoruz. Daha sonra aharatları da ekliyoruz. 2-3 dakika daha böyle yoğurduktan sonra kıvama geldiğini anlamak için yoğurulan malzemeden bir topak koparıyoruz. Koparttığımız topak tel tel olmuş ise harcımız kıvama gelmiş demektir. Bir kasenin içine bir miktar su alarak elimizi hafif ıslatıp harcımızdan avuç içini dolduracak kadar büyüklükte topaklar alıyoruz. Elimizde hafif yuvarlayıp yassıltıyoruz. Çok ince ya da çok kalın olmayan köfteler elde ediyoruz. Köftelerimizi birkaç saat önce yapıp streçleyerek dolapta dinlendiriyoruz. Daha sonra tava ya da fırında pişiriyoruz. Fakat mangalda pişirirsek daha lezzetli olur. Pişen köftelerimizi servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Ezogelin Pilavı

Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • Yarım su bardağı pilavlık pirinç
  • Yarım su bardağı tel şehriye 
  • 1 orta boy domates
  • 1 yeşil biber
  • 1 kırmızı biber
  • Tuz
  • 3 buçuk su bardağı sıcak su
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Ezogelin Pilavı Yapılışı

Sıvı yağ tencereye alınır üzerine tel şehriye eklenir hafif kızarana kadar kavrulur. Sonrasında bulgur ve pirinçte eklenir bir kaç dk onlarda kavrulur. Sırasıyla biberler ,domates ve sıcak su eklenir. Tereyağı ve tuz da eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır. Suyu hafif çekince kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Ocağı kapattıktan sonra üzeri kağıt havlu ile kapatılır. Pilavımız servise hazır .Afiyet olsun.

Kakaolu Sadrazam Lokumu

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr margarin

Arası için:

  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket kremşanti
  • Tepsiye serpmek için:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi

Üzeri için:

  • Antep fıstığı
  • Çilek

Kakaolu Sadrazam Lokumu Yapılışı

Bir tencereye önce toz karışımların hepsini ekleyip karıştırın. Sonra sütü ekleyip iyice çırpın ve ocağa alıp fokurdayana kadar sürekli karıştırıp pişirin. İndirmeden önce margarini ekleyin. İyice çırpın ve ocaktan alın. Bir tepsiye yağlı kağıt serin yada tepsiyi ıslatıp hindistan cevizini serpin. Pişen muhallebiyi tepsiye ince bir şekilde gezdirerek dökün.
Üzeri için soğuk süt ve krem şantiyi 15 dk çırpın. Kakaonun üzerine sürüp dolapta 3 saat soğumaya bırakın. Uzun ince şeritler halinde dilimler kesip rulo yapın spatula yardımı ile ve servis tabağına alın. Üzerine antep fıstığı ve çilek ile süsleyip servise hazırlayın. Afiyet Olsun.